Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Fisket

Här hittar du ett äkta sportfiske med flug- och spinnfiske eller varför inte prova ett traditionellt mete med räka. Genom naturvårdande insatser har laxen i Ätran bevarats och är idag det i särklass starkaste beståndet av atlantisk vildlax i Sverige. Så kom och pröva på utmaningen i Ätrans forsande vatten, från stadens utbud har du bara en kort promenad till din nästa fiskeupplevelse.


Våra sträckor

Fiskeområdet sträcker sig från övre gräns i Hertingforsen till nedre gräns i Hålan och är uppdelat i tre sträckor. Fiskeområdet är bara två km långt. Enklare blir det knappast att välja sin plats, dessutom promenerar du lätt mellan ställena när du vill variera ditt fiske.

Regler

Vi vill att alla som fiskar ska få en trivsam upplevelse och det finns därför en del regler som du måste ha koll på. Men reglerna är framför allt viktiga för att värna om vårt vilda bestånd av lax och öring. Så att flera, nu och i framtiden, ska kunna uppleva känslan av att få en fin fisk på kroken.

Vad har du på kroken?

Att se skillnad på lax och öring är inte alltid så lätt som man kan tro. Här får du tips hur du ser skilland på de båda och hur du ser om det är en hane eller hona. Här lär du dig också mer om utlekt lax som kallas besa.

Vett & Ettikett

Vi tror att du gör det du kan för att värna om fisken och beståndet, vara rädd om naturen och uppträda på ett bra sätt mot andra fiskare. Här finns dock en liten påminnelse.

Rapportering

I hela Ätrans laxförande delar tillämpas obligatorisk fångstrapportering. Det innebär att du som fiskar är skyldig att rapportera dina fångster efter avslutat fiske. Fångstrapportering är ett mycket viktigt verktyg för en hållbar förvaltning och tillämpas i första hand för att skydda vårt vilda bestånd av lax och öring. Den ger oss värdefull kunskap om antalet fångster och vilka arter och storlekar som förekommer, var och när fångsterna sker samt med vilka metoder.

Återutsättning

Allt fler fiskare väljer att använda sig av catch and release eftersom vi numera fiskar mer för upplevelsen än för matfisken. Oavsett vilken metod du använder är det viktigt att du känner till hur du ska hantera fisk som ska återutsättas. I vissa fall är du skyldig att släppa tillbaka fisken. Forskning har visat att överlevnadsgraden hos återutsatt fisk är mycket stor om det utförs på rätt sätt.