Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Återutsättning

Allt fler fiskare väljer att använda sig av catch and release eftersom vi numera fiskar mer för upplevelsen än för matfisken. Oavsett vilken metod du använder är det viktigt att du känner till hur du ska hantera fisk som ska återutsättas. I vissa fall är du skyldig att släppa tillbaka fisken. Forskning har visat att överlevnadsgraden hos återutsatt fisk är mycket stor om det utförs på rätt sätt.


Så här gör du

Ta in fisken vid ett lämpligt ställe vid strandkanten. Försök att drilla fisken så kort tid som möjligt eftersom kampen stressar fisken. Lyft inte upp fisken i luften. Avkrokning sker med fisken i vattnet, rör vid fisken så lite som möjligt och vät dina händer innan du rör den. Laxens slemhinnor är känsliga, speciellt i början på säsongen. Väg inte fisken. Uppskatta längden och beräkna sedan vikten genom en längd och vikttabell. Överlevnadsgraden minskar vid vattentemperaturer över 18 grader. Återutsättning vid höga vattentemperaturer kan därför vara olämpligt.

Innan du släpper tillbaka fisken håller du den först stilla i vattnet mot strömmen så att gälarna syresätts, släpp försiktigt taget när den kvicknar till. Ha alltid nödvändiga redskap nära till hands. En långskaftad tång är ofta nödvändig och en stor finmaskig håv underlättar jobbet. Om du redan från början planerar att återutsätta fisken rekommenderar vi att du använder hullingslösa krokar eller krokar med inklämd hulling. Använd inte drag med dubbla trekrok. Rapportering är obligatorisk även för återutsatt fångst.

I de här fallen ska du alltid återutsätta:

  • Om du fångar lax eller öring som inte håller minimimåtten; 45 cm mellan nos och stjärtfenans yttre spets.
  • Om du fångar en utlekt lax (besa, vraklax).
  • Om fisken blivit felkrokad dvs. krokad på andra ställen än mun eller svalg.
  • Om du fångar en lax eller öring över 75 cm i september månad

I de här fallen rekommenderas det att du återutsätter:

  • Om du fångar lekmogen lax under september månad och då i synnerhet lekmogna honor.
  • Om du inte har möjlighet att ta vara på fångsten på ett bra sätt.
  • Om du vill fortsätta ditt fiske, men annars uppnår fångstkvoten; två laxar/öringar per dag eller tre laxar under perioden 1 april-30 juni.

I de här fallen ska du aldrig återutsätta:

  • Om du fångar en lax med klippt fettfena eller nosmärkning.
  • Om regler tillåter fångsten (håller minimimått, ej utlekt lax) men fisken är i en sådan kondition att den troligen inte kommer att klara sig, till exempel att den blöder från gälar eller om den inte återfår livskraft efter drillning. Sjuk fisk ska inte återutsättas.
  • Om du fångar en regnbågslax, puckellax eller hybrid.

Vi rekommenderar

Relaterat