Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Rapportering

I hela Ätrans laxförande delar tillämpas obligatorisk fångstrapportering. Det innebär att du som fiskar är skyldig att rapportera dina fångster efter avslutat fiske. Fångstrapportering är ett mycket viktigt verktyg för en hållbar förvaltning och tillämpas i första hand för att skydda vårt vilda bestånd av lax och öring. Den ger oss värdefull kunskap om antalet fångster och vilka arter och storlekar som förekommer, var och när fångsterna sker samt med vilka metoder.


Vad ska jag rapportera?

Du är skyldig att rapportera all fångst av lax och öring. Detta gäller även utlekt lax och fångster som du valt att återutsätta. För andra arter är rapportering önskvärd, men ingen skyldighet. Om du skulle fånga något sällsynt är det viktigt att rapportera då det kan vara av intresse för forskning. Arter som till exempel majfisklänk till annan webbplats och staksilllänk till annan webbplats, vilka båda är skyddade, har förekommit i Ätran. Det är också viktigt att du rapporterar oönskade arter som till exempel regnbåge, silverlax eller puckellaxlänk till annan webbplats.

På grund av förekomsten av ”icke Ätranlax”, vill vi ta prover från de laxar som misstänks vara främmande. Vissa laxar är märkta; nosmärkta och/eller fettfeneklippta. Fiskevärdarna svarar för artbestämning och provtagning. Även Ätranlax kan bli föremål för provtagning. Vi hoppas på förståelse för denna olägenhet.

Här rapporterar du fångsten:

 • Via Webb
  Alternativ 1: Klicka på ”Rapportera fångst” här på sidan, fyll i ditt kortnummer. Fyll sedan i formuläret.
  Alternativ 2: Klicka på länken du fick via SMS när du köpte ditt kort.
 • Via iFiske app
  Logga in på iFiskes app. Klicka på ”ny fångstrapport” och rapportera fångst på aktuellt fiskekort. Du måste för skapa ett konto, vilket är enkelt och kostnadsfritt.
 • Manuellt
  Gå till laxstugan och fyll i en fångstrapporteringsblankett som du hittar på bordet. Glöm inte fiskekortsnummer. Tillsyningsman kommer att lägga in fångsten i systemet på ditt kort.

Återutsatt fisk längduppskattas och tillvaratagen fisk mäts och vägs vid laxstugan. Skriv gärna upp din fångst av lax och öring på de utvändiga tavlorna. 

Obs! tänk på att du för att delta i tävlingar som ”Årets Laxfiskare”, ”Öringspriset” och ”Catch & Release” behöver rapportera enligt särskilda instruktioner för tävlingen. Kolla in reglerna om du vill vara med och tävla!

Vi rekommenderar

Relaterat