Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Vad har du på kroken?

Att se skillnad på lax och öring är inte alltid så lätt som man kan tro. Här får du tips hur du ser skilland på de båda och hur du ser om det är en hane eller hona. Här lär du dig också mer om utlekt lax som kallas besa.


Lax eller öring?

  1. Överkäken på laxen sträcker sig ofta inte mycket längre bak än ögats bakre kant. Öringens överkäke sträcker sig ofta längre bak.
  2. Öringen har betydligt fler mörka fläckar och laxen har endast få fläckar nedanför sidolinjen.
  3. Laxens stjärtparti är avsmalande innan det går över till stjärtfenan. Detta är särskilt tydligt hos större laxar. Öringen stjärtparti smalnar inte av på samma distinkta sätt.
  4. Laxens stjärtfena är i utsträckt läge konkav på mitten, medan öringen har en mer rak.

Hona eller Hane?

Hos den nystigna laxen är det mycket svårt att skilja på hon- och hanlaxar. Hanlaxen har emellertid redan från början ett mer utdraget käkparti.

Inför leken antar laxen sin lekdräkt. Hanlaxens skinn blir mörkare och skinnet grövre. Huvudet blir förvridet och underkäken växer ut i en stor krok. Honlaxens skinn förändras också och blir mer färgat, prickigt och kraftigt. Honans buk blir romfylld och uppsvullen.

Lax. Hane och hona.

Uppvandrande eller utlekt lax?

På våren kan det hända att man fångar lax eller öring som vandrar ut till havet igen efter lek. Utlekt lax kallas även besor eller vraklax och är utarmad efter leken och ska alltid återutsättas.

Besor kännetecknas av att de är smala och har ett stort huvud i förhållande till sin kropp. Den har skimmrande mörka fjäll som sitter hårt på kroppen. Ofta har den skador på stjärtfenan efter leken och kan även ha en röd infektion vid analöppningen. Bukfenorna är mörka.

Vi rekommenderar

Relaterat