Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Hertingforsen

Hertingsforsen öppnades 2014 och fiskare har sedan 2018 erbjudits möjlighet att fiska här. Den passionerade flugfiskaren har all anledning att glädjas över detta exklusiva fiske med endast två fiskande om dagen. Det obligatorium om catch & release som fanns vid lanseringen är nu borttaget. Här gäller numera samma kvoter som för övriga sträckor. Här hittar du praktisk information och värdefulla fisketips.Ny fiskesträcka

Hertingforsen ligger i direkt anslutning till de klassiska flug- och spinnfiskesträckorna i Falkenbergs laxfiskevatten och är en fors på ca 400 meter i lummig och naturskön omgivning. Fisket sker från Ätrans norra strand med vadare eller från land vid höga vattenflöden. För att hålla god kvalité på fisket erbjuds endast två fiskande per dag.

Regler för fisket

I Hertingforsen är endast flugfiske tillåtet. Precis som för övriga sträckor är det obligatoriskt att rapportera all fångst. Fiske sker endast från Ätrans norra strand. I övrigt gäller samma regler som för de andra fiskesträckorna.

Unikt projekt - att återställa en fors

Vid Herting genomfördes 2013-2014 ett av de mest långtgående naturvårdsprojekten för atlantisk vildlax i Europa. Den gamla åfåran återskapades genom att man högg ner skog, la ut lekgrus och ståndsten samt byggde vinkelställda ledarmar för att säkerställa ett minimiflöde på elva kubik. Det installerades även en fiskräknare. Dammen revs och det byggdes ett vinkelställt galler för utvandrande fisk framför kraftverksturbinen. Projektet är avslutat men arbetet pågår fortfarande med att återskapa fria vandringsvägar för alla arter. Detta drivs av Falkenbergs Energi som producerar klimatsmart och förnybar el vid Herting.

Fler och större laxar

Projektet har inneburit att passageeffektiviteten förbättrats för alla vandrande arter och beståndet har ökat kraftigt sedan öppnandet. Överlevnadsgraden hos utvandrande lax har också gjort att man nu börjar se större laxar, med mer än ett havsår bakom sig, stiga i Ätran. Laxarna blir fler och framför allt större. Den nya forsen har också blivit uppväxtplats för ca 27 000 laxyngel årligen, vilket ökar mängden kortvandrande lax och beståndet. Hertingprojektet betraktas som ett föredöme för liknande anläggningar. Läs mer Hertingprojektet härlänk till annan webbplats.

Nu är det dags att ta fisket i Ätran ett steg vidare och från och med 2018 öppnas alltså Hertingforsen upp för flugfiske.

Fisketips

Fisket i Hertingforsen skiljer sig mycket beroende på om vattnet är högt eller lågt. Du kan planera din fisketur genom att kolla flödet och flödesprognosen. Släpps det 35 m3/s eller mindre i Ätrafors kan du räkna med att det är vadbart i hela Hertingforsen. Vid flöden över 35 m3/s är det bättre att fiska från kanten på norra sidan. Se aktuellt vattenflöde härlänk till annan webbplats

Vid högvatten

När det är högvatten är det oftast bäst att stå i luckor mellan träden från norra sidan. Det finns dock ett par ställen som går att nå lite bättre med ett par steg ut i vattnet. Fisken går gärna nära land då det blir en fin ränna under träden vid högt vatten. Där finns även gott om stenar och hålor för fisken att stanna i. Anpassa din utrustning efter rådande förhållanden och när det är mycket vatten använd gärna lite längre spön och kanske lite tyngre linor. Fisken går dock gärna upp och tar fluga nära ytan även vid högt vatten.

Vid lågvatten

När vattnet är lågt kan du vada ända ut till rännan som ligger mot södra sidan. Rännan är mellan ca 2-10 meter bred. Hela sträckan präglas av ganska snabbt vatten med ett par fina pooler och ett längre forsparti. Vid lågt vatten är ett enhandsspö eller kortare tvåhandsspö att föredra då fisket sker mycket på ganska kort lina. Detta gör att det blir riktigt härligt när fisken biter i. Det är möjligt att vada ut och gå precis i kanten till rännan och följa den hela vägen ner. Bottnen består av grus och större stenar om vartannat, en vadarstav är att rekommendera då det gärna rullar lite härligt under fötterna.

Hertingforsens pooler

Hertingsforsens pooler

Det finns gott om stenar och hålor i varje pool. En flytlina med en förtyngd spets och eventuellt förtyngda flugor är att rekommendera för att kunna menda linan mellan stenarna och ändå få ner flugan i strömmen. Det finns gott om fina ståndplatser på i stort sett hela sträckan, och kommer du helt rätt när ett steg passerar kan du få ett fantastiskt fiske. Förutom lax så finns här även stationär öring, som under vissa tider gärna kastar sig över laxflugorna.

Edmans ström

Vid högt vatten bildas längst upp i denna pool en djup hölja som sträcker sig ända ner till en stor sten. Det är lite av en utmaning att fiska av denna plats då det är en hel del buskar på kanten. Men tar du ett par steg ut uppe vid poolgränsen så kan du fiska av höljan på ett bra sätt. Sedan går det fint att börja nedanför buskarna igen och försöka fiska av runt Storstenen. Precis nedströms stenen ligger några stenar du kan gå ut på och fiska av flera fina blankfläckar.

Vid lågt vatten vadar du ut vid övre gränsen och börjar fisket vid inloppströmmen. Hela denna pool är riktigt giftig på i stort sett hela sträckan. Vid stället där de två rännorna går ihop är det hett. Likaså i hela partiet ner mot nacken runt alla stenar som ligger här. Börja med väldigt kort lina i starten. Fisken står gärna i bruset längst upp.

Kungsådran

Vid högt vatten fiskar du vadandes, på land eller i vattenkanten och fiskar dig nedåt. Du når flera fina fläckar mellan träden. Tänk på att fisken gärna går väldigt nära land.

Vid lågt vatten fortsätter du nedåt från föregående pool. Här kommer kanalen från det ena kvarvarande kraftverket in. Kraftverket är inte i drift under fiske, men poolen är ganska djup just där kanalen går in och det står ofta en riktigt stor lax parkerad där. Börja även här med kort lina i det inkommande vattenbruset. Efter djuphöljan grundar det upp och här bildas en nacke med ett par fina stenar som ofta håller fisk. Lägg gärna kasten så nära södra sidan du kan uppe på nacken. Laxen visar sig ofta där. Låt sedan linan driva hela vägen in till kanten du går på. Efter nacken går det över till ett långt parti med mer forsliknande karaktär in i nästa pool. Här finns en massa huggplatser som gömmer sig i bruset, så ett tips är att fiska av denna sträcka noga.

Alenäs raka

Vid högvatten fortsätter du fiska av blanka fläckar ner mot Svartehall i slutet av poolen. Runt den stenen står det alltid fisk, men den syns inte vid högt vatten. Rännan nära land blir lite djupare i den nedre delen och även här finns det ofta fisk som stannar till lite längre. Här finns flera lite djupare småhålor ovanför stenen som är giftiga, så var noga med att fiska hela vägen in mot land.

Vid lågvatten fortsätter du nedåt i samma linje från föregående pooler. Denna pool är mer turbulent och vattnet brusar rejält. Men låt dig inte luras, sträckan håller många ståndplatser. De bästa platserna hittar du faktiskt i det värsta bruset. Huggen här blir rejäla så se till att hålla i grejerna.

Dicksons pool

Här har du kanske den hetaste poolen vid högvatten. Den är dock lite svår att fiska. Efter Svartehall blir det betydligt djupare och fisken stannar upp nedanför innan de forcerar forsen. Försök att vada nedåt antingen ute i vattnet eller på kanten i vassen ner mot gränsen. På så sätt kan du fiska av hela höljan effektivt. Var försiktig! Det är djupt ända in mot land, vilket också gör att fisken kan stå nära även här.

Vid lågt vatten fortsätter du följa rännan nedåt. I början av poolen har du en ränna över till andra kanalen. Här bildas en hölja som ofta håller fisk. Därefter blir det ganska grunt med flera stenar. Där är flera intressanta hålor mellan stenarna, som fisken gärna hugger i. Partiet avslutas med en liten nacke som är giftig innan bruset tar vid.
Längst ner viker strömmen av mot söder och blir rejält turbulent. Där kan du vada på ett stenrev som följer strömmen i riktning mot laxstugan. Hela denna slutström ger ofta fisk på väldigt kort lina. Fiska av den noga. När du kommer längst ner så lägger du så långa kast du kan ner mot bron. Det står ofta fisk här där vattnet lugnar sig. Var försiktig när du vadar tillbaka. Följ gärna samma linje uppåt och vada in mot land ovanför Svartehall.

Fiskare i Hertingforsen.