Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Vett & Ettikett

Vi tror att du gör det du kan för att värna om fisken och beståndet, vara rädd om naturen och uppträda på ett bra sätt mot andra fiskare. Här finns dock en liten påminnelse.


Två glada fiskare.

Att tänka på

Vi är måna om att fisken i Ätran ska ha de bästa förutsättningar. Våra regler är till för att värna laxen, både beståndet och enskilda individer. Du som fiskar är skyldig att ha kunskap om gällande fiskeregler och följa dem noggrannt. 

God sportfiskeanda

Fisket bedrivs enligt ”rotations-principen”. Den fiskande rör sig kontinuerligt nedströms med täta byten av fiskeplats. Ett kast, ett steg är en bra grundregel. Om annan fiskare redan fiskar i poolen så börjar du ditt fiske uppströms. Den som fångar en fisk ska lämna sin fiskeplats och börja om i turordningen. Det är inte tillåtet att markera fiskeplats med till exempel ryggsäckar eller fiskespön. ”Lås” inte fiskare på andra sidan med för långa kast och håll lämpligt avstånd.

Omgivningen

Fiskeområdet ligger i tätbebyggt område och det är inte tillåtet att tälta eller övernatta i området. Som tur är har du staden på armlängds avstånd och här finns gott om boendealternativlänk till annan webbplats. Eller restauranger och caféer om du behöver fylla på med energi.

Längs vattnet går natursköna promenader på båda sidor, Doktorspromenaden och Laxpromenaden, som gör det enkelt för dig att ta dig utmed Ätran. Promenaderna är populära så var uppmärksam på cyklister och gående.

Var rädd om naturen

Som sportfiskare visar du givetvis hänsyn till miljön du vistas i med dess natur och djurliv. Skräp och avfall tas med hem eller slängs i kärl uppsatta längs ån eller vid laxstugan. Tänk på vad en kasserad lina eller krok i naturen kan orsaka för skador. Toaletter och övrig service hittar du vid laxstugan. Här finns också fiskevärdar under vissa tider och oftast ett gäng rutinerade fiskare som gärna svarar på frågor.

Säkerhet

Det finns alltid en fara när man vistas i och runt vatten även om det kan kännas lugnt och fridfullt. Vid vadning bör du vara uppmärksam på att vattennivån kan höjas utan föregående varning. Vadarstav och flytväst är bra säkerhetsutrustning när du fiskar. Barn som vistas runt vattnet bör alltid använda flytväst. Fiska helst inte ensam och påkalla hjälp i din omgivning om du själv är i fara. Säkra din mobiltelefon med ett plastfodral och vid en akut nödsituation – ring 112.

Välkommen in i fiskegemenskapen!

Vi rekommenderar

Relaterat