Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Fisketips

I Ätrans vatten får du variation på hela din upplevelse. Vårfiskets utmaningar med ett lugnare tempo eller pröva på sommarfisket och njut samtidigt av sommar-falkenbergs stora utbud. Störst chans att fånga en lax har du på hösten då den är betydligt mer aggressiv. Här hittar du värdefulla tips som kan hjälpa din fiskelycka på traven.


Fiskemetoder

De flesta förknippar nog Falkenbergs Laxfiske med en vackert förande flugfiskare i Garvareforsen, och det är verkligen ett klassiskt flugfiskevatten. Men för den som aldrig provat att flugfiska kan startsträckan kännas allt för lång. Glädjande nog finns det flera sätt att uppleva laxfiske! Här hittar du praktiska tips.

Vårfisket

På våren är vattnet ofta kallt och högt. Fisken rör sig inte så mycket utan står still i djuphålor på botten. I takt med att temperaturen stiger blir fisken mer aktiv och när det är över 10 grader, oftast en bit in i maj, lämnar de sista besorna och den mesta havsöringen ån. Då är det mest stora, blanka laxar i Ätran och det här är en spännande tid. Det kan ofta vara långt mellan huggen, men om det hugger och allt går väl så belönas du med en silverblank lax i toppkondition.

Sommarfisket

I slutet på maj kommer de mindre laxarna som kallas börling. Runt midsommar och in i juli stiger smålaxen i stora mängder. Kring midsommar kommer även de första havsöringarna som ska leka till hösten. Dessa brukar vara stora och en riktig utmaning att lura.

Höstfisket

Störst chans att fånga lax har du på hösten. Då är vattenflödet ofta högre och temperaturen är lägre. Laxen är ofta betydligt mer aggressiv på hösten än under sommaren. Nu är även den bästa perioden för att fiska havsöring.