Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Fiskemetoder

De flesta förknippar nog Falkenbergs Laxfiske med en vackert förande flugfiskare i Garvareforsen, och det är verkligen ett klassiskt flugfiskevatten. Men för den som aldrig provat att flugfiska kan startsträckan kännas allt för lång. Glädjande nog finns det flera sätt att uppleva laxfiske! Här hittar du praktiska tips.


Fiskerulle.

Bra att veta

I Ätrans nedre delar sker en stabil uppgång av nystigen lax från havet över hela säsongen octt vetah du kan fånga lax med havslöss i april likaväl som i september. Chansen till hugg ökar om du är aktiv i ditt fiske. Byt plats ofta, börja överst och rör dig nedåt mellan varje kast så du fiskar av hela vattnet. Fisken står ofta parkerad på en viss plats och om du står och nöter på samma ställe kanske du missar fisken som står lite längre ner. Du vill överraska laxen och om den ser betet för många gånger kommer den inte lockas till hugg. Kontinuerlig förflyttning vid både spinn och flugfiske är mest effektivt och ger alla möjlighet att komma åt de populäraste platserna. 

Flugfiske

Det allra flesta flugfiskare väljer ett tvåhandsspö med längden 12-15 fot för sitt fiske i Ätran. Tvåhandsspön är framför allt en fördel i mycket högt vattenstånd och det är enklare att kasta på platser där det finns hinder i bakgrunden. För det mesta räcker det oftast med ett 9-10 fots enhandsspö i klass AFTM 7-8. Fiska djupare med en intermediate- eller sjunklina i början och i slutet av säsongen. En flytlina eller flytsjunklina är bra vid lägre vattenstånd och i temperaturer över 16 grader. Vattnet är ofta humusfärgat och populära färger är därför flugor i rött, brunt, svart och orange med fluorescerande inslag i krokstorlek 2-8.

Spinnfiske

De flesta fritidsfiskare har spinnutrustning hemma som fungerar utmärkt för spinnfiske i Ätran. Ett spö på ca 8,5-10 fot och en medelstor haspel eller multiplikatorrulle kan vara bra att börja med. Ett spö med halvaktion skapar den rätt känslan i fisket. Linan bör vara 0,35-0,45 millimeter nylon eller motsvarande flätlina. Välj ett lite tyngre skeddrag, mellan 20-40 gram, för bättre kastlängd och för att komma ner med betet i strömmen. Falkfish Böx, BX-draget, Toby och Koster är några populära varianter.

Du kan även använda wobbler i skarpa färger. Vid varmare vattentemperaturer kan det vara värt att prova en halländsk spinnare som till exempel myrspinnaren eller tunaspinnaren i vikter mellan 20-25 gram. För fiske efter öring, som är populärt i Hålan, är turdraget, juveldraget eller Falkfish spöket populära. Spinnfiske med tubfluga är också populärt och effektivt, antingen med en långsmal tyngd eller den populära ”Korken” som är en tyngd insatt i en kork. Denna håller sig svävande i vattnet. Tafslängden bör ligga på ca 1,5-3m.

Mete med räka från Laxbron

För att meta från Laxbron använder du din vanliga spinnfiskeutrustning. Ett spö på ca 8,5–10 fot, en medelstor haspel eller multiplikatorrulle och en 0,40 millimeters nylonlina eller motsvarande flätlina. Du binder sedan ett tackel. Tacklet kan göras i lite olika varianter, men ser för det mesta ut enl. bilden. Längst ut på tacklet har du en trekrok i storleken 2-6, beroende på storlek på räkan och vattentemperatur. Därefter ca 40 cm lina bundet i ett 3-lekande med ett sänke i den nedre öglan.

Ett lekande mellan krok och trelekande är också bra att ha för att inte linan ska tvinna sig när räkan snurrar. Vikten på sänket varieras mellan 10-30 gram beroende på ström, då betet ska komma ner i mellanvattnet. Kokta tångräkor har den rätta färgen och storleken, men ofta används färska räkor från fiskdisken. Huvudet kan med fördel tas bort på maträkan, då blir betet inte för stort. Men fisken kan ta en hel räka med. Fäst räkan på kroken så att den roterar på ett lockande sätt i vattnet. Det går utmärkt att testa andra typer av beten som till exempel ett mindre skeddrag, spinnare eller fluga.

fångstmetod säsong 16år

Vi rekommenderar

Relaterat