Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Höstfisket

Störst chans att fånga lax har du på hösten. Då är vattenflödet ofta högre och temperaturen är lägre. Laxen är ofta betydligt mer aggressiv på hösten än under sommaren. Nu är även den bästa perioden för att fiska havsöring. 


Ätran om hösten

Senare delen av augusti och in i september kommer stora havsöringar upp i ån. Fiska gärna dessa efter mörkrets inbrott. Det är ett spännande fiske där du kan se öringen bryta ytan på sin väg upp i ån. På regniga och mulna dagar funkar havsöringsfisket bra hela dagen.

Vid denna tid på året kan alla sätt fungera bra. Djupt, ytligt, sakta eller snabbt. Fisken finns i hela ån och på alla typer av platser. Det gäller att ha ordning på sin utrustning då de riktigt stora laxhanarna ofta kommer upp i ån under hösten. Aggressiva fiskar på 8-15 kilo bjuder ofta på en rejäl kamp. Vattenstånd och temperaturer skiljer sig mycket från år till år. Vissa år fortsätter lågvatten och sommartemperaturer, medan det andra år kan vara ett riktigt höstrusk.

Tips för höstfisket

Flugfiske
För flugfisket gäller ännu mer variation. Anpassa ditt fiske beroende på vattenstånd och vattentemperatur. Vid lågt och varmt vatten fiskar du som på sommaren och vid högre kallare vatten mer som på våren. Flugorna ska gärna ha inslag av brunt och orange på hösten, både stort och smått fungerar.

Spinnfisket
Spinnfisket brukar komma igång under den senare delen av augusti och är bra hela september. Här gäller samma princip, tänk som på sommaren eller våren beroende på förhållandena. Prova lite färgstarkare drag igen, med inslag av flou orange eller liknande.

Vi rekommenderar

Relaterat