Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Sommarfisket

I slutet på maj kommer de mindre laxarna som kallas börling. Runt midsommar och in i juli stiger smålaxen i stora mängder. Kring midsommar kommer även de första havsöringarna som ska leka till hösten. Dessa brukar vara stora och en riktig utmaning att lura.


Ätran om sommaren

Vädret påverkar sommarfisket i de flesta åar. Men fisket i Ätrans nedre delar är relativt bra även vid höga vattentemperaturer och i perioder av torka, då korttidsregleringen gör att laxen lockas till att stiga under högvattenflöden. Laxen stiger i allmänhet mer vid högre flöden, som efter en regnskur. Temperaturen i vattnet kan vara riktigt hög och vattnet lågt vid denna tid på året, men det varierar mycket från år till år. Nu brukar tidig morgon och sen kväll vara bra att fiska, men även dagtid fungerar fint speciellt vid lite sämre väder.

Nu söker du fisken lite högre i vattnet och ofta i åns lite mer strömsatta partier. Var inte rädd för att ta hem betet fort, du kan inte fiska för fort för att laxen ska hinna med. Ny fisk kommer upp i ån från havet med jämna mellanrum. Lyckas du vara på plats precis när ett nytt steg passerar så är det läge. Ser du flera fiskar visa sig på kort tid på sträckan du går, så var beredd. Hugget kan komma när du minst anar det.

Tips för sommarfisket

Variation brukar vara nyckeln, pröva att fiska flugan sakta, supersnabbt eller hängande i vattnet. Kasta gärna lite mer tvärs över ån och ta hem linan med händerna för att öka farten på flugan.

Flugfiske
Vid flugfiske använder de flesta ett lite lättare tvåhandsspö på ca 12-13 fot i klass 7-9 eller ett enhandsspö på 9-10 fot i klass 7-8. Under sommaren brukar flugor nära ytan vara bra. Fiska med flytlina eller intermediate, flyt/sjunk lina. Lite mindre flugor i brunt, rött och svart är effektivt. Prova gärna ytligt fiskade flugor som bomber och riffling hitch, eller små flugor i storlek 12. Vid riktigt höga vattentemperaturer kan det vara effektivare att gå ner riktigt djupt i hålorna med en sjunklina.

Spinnfiske
Spinnfisket brukar vara lite svårare vid denna tid på året. Det är ofta lite vatten i ån och fisken föredrar små beten. En spinnfluga med kastflöte, bombarda eller korken, kan vara nyckeln. Även spinnare kan ge fisk på sommaren. Under regniga somrar med mycket vatten är spinnfisket generellt väldigt bra.

Vi rekommenderar

Relaterat