Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Vårfisket

På våren är vattnet ofta kallt och högt. Fisken rör sig inte så mycket utan står still i djuphålor på botten. I takt med att temperaturen stiger blir fisken mer aktiv och när det är över 10 grader, oftast en bit in i maj, lämnar de sista besorna och den mesta havsöringen ån. Då är det mest stora, blanka laxar i Ätran och det här är en spännande tid. Det kan ofta vara långt mellan huggen, men om det hugger och allt går väl så belönas du med en silverblank lax i toppkondition.


Fiskare i Ätran.

Ätran om våren

Laxen börjar vandra upp i Ätran redan i mars innan fiskesäsongen börjar. Under våren kommer den största andelen stora laxar som har tillbringat mer än ett år i havet. Den nystigna laxen kallas blanklax. Den kännetecknas av en silverblank färgteckning och att den är stor och tjock. På våren vandrar även den utlekta laxen, besor, ut i havet igen efter höstleken vilket gör att du även kan få dessa på kroken. Om du fångat en besa ska den genast släppas tillbaka i vattnet. Den är ingen vidare matfisk och om den återutsätts kan den bidra till beståndet genom att leka ytterligare en gång. I april finns det även gott om havsöring i ån, både utlekt och så kallade blänkare.

Lär dig att se vad du har på kroken.

Tips för vårfisket

På våren när vattnet fortfarande är kallt är det en fördel att fiska djupt och sakta. Vid riktigt högt vatten kan det vara svårt att få ner betet tillräckligt djupt mot botten. Sök framförallt fisken på lite lugnare och djupare partier, men glöm inte att även fiska av de strömsatta sträckorna där blänkarna gärna ställer sig. Längre fram på våren börjar vattentemperaturen att stiga och du kan fiska närmare ytan. Nu hugger ofta blanklaxen direkt efter att betet slagit ner i vattnet. Fisket brukar vara bäst mitt på dagen för den stigande laxen. Att fiska vid skymningen kan också ge utdelning, då brukar havsöringen vara extra aktiv.

Flugfiske
Vid flugfiske används tunga sjunklinor med stora flugor och lite längre tvåhandsspön som 13-15 fot i klass 9-10, fiska flugan nära botten och sakta. Stora flugor med starka färger i orange och gult brukar vara bra. Svart fungerar året runt. När vi kommer in i maj och vattentemperaturen stiger går det att fiska lite ytligare. Byt till en intermediate eller flyt/sjunklina och använd något mindre flugor. De stora färgstarka flugorna kan fortfarande vara bra, men nu är det läge att testat exempelvis bruna flugor.

Spinnfiske
Vid spinnfisket gäller i stort samma principer som för flugfisket, färgstarka och tunga drag med vikter på ca 30 gr så att betet kommer ner till botten. När vattentemperaturen stiger använder du lite lättare drag och gör lite snabbare hemtagning av betet.

Vi rekommenderar

Relaterat