Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Nyheter

Här presenterar vi senaste nytt från Falkenberg Laxfiske.


Laxfiskesäsongen 2022

Så var laxfisket över för denna gången. Andreas Hertinge är en av många flitiga och framgångsrika lokala fiskare. Här kan du läsa hans sammanfattning av laxfiskesäsongen 2022:

Fiskedestination i Falkenberg

Första avsnittet av tv-programmet Fiskedestination 2022 utspelar sig i Falkenberg och handlar om de flera olika sorters spännande fiske som finns här. Gösfiske i Fegen, öringsfiske på kusten och såklart laxfiske i Ätran!

Årets första lax

Säsongen för Falkenbergs Laxfiske startade med besked. Årets första blanklax är redan fångad och vägde över 11 kg. Det var Stephan Havryliuk som tog sin största lax någonsin. Premiären den 1 april var välbesökt allt fler väljer att fiska i Ätran. Uppgången av lax ser bra ut och förutsättningarna inför helgen verkar närmast optimala.

Årets Laxfiskare 2020

Fyra glada fiskare tar emot det ärofyllda priset ”Årets Laxfiskare” och ”Öringpriset”. Vinnarna samlades vid Laxfiskestugan den 3 oktober över en enkel fika fylld av fiskehistorier. Georgia Ferris delade ut priser från Korshags, Jensen & Celander och Vinbergs Lantmanna.

Laxfiskesäsongen 2019

Fisket är till ända och då vill vi som alltid utbringa ett stort tack till alla er som fiskat och göra en lite summering över laxfiskesäsongen 2019. Förutom en sammanställning i siffror har vi bett Andreas Hertinge, en av många flitiga och framgångsrika lokala fiskare, sammanfatta året.

Rapporter om sjuka laxar

Det har tyvärr kommit in rapporter om sjuka laxar på norska och svenska västkusten, så även från Ätran och Högvadsån. I skrivande stund har det rapporterats 3 st från laxfisket i stan och 17 st från det fasta fisket i Nydala. Detta är vad vi vet i dagsläget.

Fiskräkning

Lax, havsöring och en och annan gädda. Eller vad sägs om majfisk! Fiskar vandrar i vattensystemet. Vissa lite längre, som till exempel laxen eller ålen som vandrar långt ut i världshavet, andra arter vandrar kortare sträckor. De fiskar som paserar Falkenberg får sina ”short minutes of fame” i kameran vid Hertings kraftstation.

Klart med skyddsjakt av storskarv

Det vilda laxbeståndet i Ätran har ökat i stadig takt de senaste åren. Resultaten av den fria vandringsvägen vid Herting har överträffat allas förväntningar. I takt med att antalet laxar har ökat har också storskarven flyttat allt längre upp i Ätran. För att utreda hur detta påverkar laxen kommer det i vår pågå skyddsjakt.

Nu är det nära!

Så här precis innan är allting perfekt. Sockarna är torra, flugorna ligger vackert i asken och utrustningen är uppdaterad efter konstens alla regler. I år blir fiskarna fler, större och upplevelsen bättre än någonsin tidigare. Låt inget störa ditt fokus på första fiskedagen! Det är lite nya grejer som vi vill göra dig uppmärksam på.

Laxfiskesäsongen i Ätran 2018

Det har varit en spännande säsong i Falkenbergs laxfiskevatten med nyheter och förbättringar som höjt fiskeupplevelsen. Väder och vind är svårare att påverka och trots en del utmaningar så blev det en härlig säsong med en fantastisk avslutning. Stort tack till alla fiskare!

Fiske för nyanlända

I Falkenbergs kommun arbetar vi med ett integrationsprojekt för nyanlända; Språkvän - Falkenberg . I september erbjuds en föreläsning om fisket i Falkenberg för de som är fiskeintresserade. Vid två tillfällen får de också testa på att fiska, bland annat laxfisket i Ätran.

Rekordlax fångad

Vi har sagt det förut. Laxarna i Ätran blir sedan Hertingforsens öppnande fler men framför allt större. I måndags fångades en häpnadsväckande stor lax i Falkenbergs laxfiske. Den lyckliga fångstmannen Damir Skangic lyckades få hela tre laxar på kroken, varav två var över metern långa. Den största var en hane med en vacker lekdräkt och mättes till 122 cm vilket kan uppskattas till en vikt på runt 17 kg. Den släpptes tillbaka i de vackra forsarna runt Tullbron och fortsätter nu fritt sin vandring längre upp i ån. Grattis Damir! Foto: Stefan Sveman

Flugfiskare tillbaka i Ätran - där allt började

I fiskevärlden vet många vem fiskebloggaren Mattias Helde är. Tillsammans med sambon och rutinerade flugfiskaren Amanda Klippinge åker han land och rike runt i jakt på den ultimata fiskeupplevelsen. Vad få dock vet är att det hela började med en 6,5 kg lax i Ätran i Falkenberg för 34 år sedan.

Bind en Gary Dog

Falkenbergaren Peter Scheffler är en mycket skicklig flugbindare. Här delar han med sig av hur han binder en Gary Dog. Ett riktigt bra val när du ska fiska i Ätran. Så ta ditt flugbinande till nya höjder och lär dig Peters knep.

Första laxen i Hertingforsen

Nu är första laxen fångad på den nya sträckan i Hertingforsen! Jesper Ljungberg har provfiskat sträckan i några år så det var inte helt överraskande att han lyckades håva in den första fångsten. Här ger han några tips på hur du också kan landa en skönhet som denna.

Catch & Release

Oavsett om du återkommer flitigt till det fina laxfisket i Ätran eller om du bara prövar lyckan en gång så kan du anta utmaningen och vara med i catch & release-tävlingen som pågår hela säsongen. Vinnare kommer utses för både största återutsatta lax och flest antal återutsatta laxar.

Tareq Taylor testar fiskelyckan

Hör kocken och matentreprenören Tareq Taylor berätta om Falkenbergs fina laxfiske och delar av dess historia. Han testar också på att själv fiska lax i Ätran. Klippet kommer från tv-serien "Tareq Taylor´s Nordic Cookery" där ett av avsnitten spelades in i Falkenberg. Under sitt besök blev han såklart nyfiken på laxrökartraditionen som finns här och det fina laxfisket i Ätran. Om han hade någon fiskelycka? Kika själv:

Nu stiger laxen

Nu börjar temperaturen stiga och naturen tar sats för en härlig årstid. Laxarna kommer nu i en allt stridare ström. Längst upp i Hertingforsen sitter en fiskräknare som registrerar vandrande fiskar. Här kan man enkelt följa registrering av fiskar och nu ser vi att några riktiga skönheter har tagit sig upp i systemet. Vad sägs om denna fantastiska lax på hela 117 cm?

Årets första lax

Den första laxen för säsongen 2018 är nu fångad. Och vilken lax. Lars Saverman lyckades landa en hona på dryga 12 kilo.