Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Årets Laxfiskare 2020

Fyra glada fiskare tar emot det ärofyllda priset ”Årets Laxfiskare” och ”Öringpriset”. Vinnarna samlades vid Laxfiskestugan den 3 oktober över en enkel fika fylld av fiskehistorier. Georgia Ferris delade ut priser från Korshags, Jensen & Celander och Vinbergs Lantmanna.


Återts pristagare på rad.

Säsongen har nu kommit till sitt slut och vi kan konstatera att Corona även påverkat fisket på en rad olika sätt. Den internationella besökaren har till stor del uteblivit, vilket drabbar vissa av landets fisketurismföretag mycket hårt. Restriktioner och rekommendationer har också satt stopp för evenemang. Till exempel har utmärkelsen av Årets Laxfiskare de senaste åren skett i samband med Falkenbergs Matdagar på Rådhustorget. 

Positivt är dock att vi ser ett ökat intresse för fritidsaktiviteter. Det syns tydligt i mängden trafik till denna sida, men också på vad man söker efter på falkenberg.se. Det är i vissa delar nya målgrupper från storstadsregioner som söker information, vilket bådar gott för framtiden.

Solig höstdag, fiskare fikar utanför den röda laxfiskestugan.

Priser för största laxarna och största öringen

Prisutdelningen ägde rum en vacker höstdag med fika utanför laxfiskestugan. Pris delades ut till de tre fiskare som fångat de största laxarna från premiären till och med sista augusti. Ett pris delas även ut till personen som fångat den största öringen. Äran är såklart nog men priser sponsrade av Korshagslänk till annan webbplats, Jensen & Celanderlänk till annan webbplats och Vinbergs Lantmannalänk till annan webbplats delades ut av Georgia Ferris, ordförande i Kultur-, fritid- och tekniknämnden med ansvar för laxfisket i stan. Vinnaren av öringspriset fick en vackert fanérad ask med flugor handbundna av Peter Scheffler.

Vinnare Årets Laxfiskare:

Peter Johansson 7,5 kg 87 cm (pool 5)

Lars Järvesjö 6,7 kg 89 cm (pool 5)

Tobias Larsson 6,2 kg 85 cm (pool 7)

Öringpriset:

Thomas Andersson 4 Kg 74 cm (Hålan)

Vinnarna av lax respektive öringpris.

Pratstund med vinnarna

Vi passade på att fråga Peter Johansson hur det kändes att fånga årets största lax. Då blev det tydligt att detta inte var det starkaste minnet från säsongen. Istället berättar Peter om en förlorad lax i början på säsongen.

När jag såg den hoppa trodde jag först att det var en säl jag hade fått på kroken. Jag har fångat en lax på 19 kg i Mörrum en gång, men den här var större. Det tog bara några sekunder innan den hade dragit ut 280 meter lina och sedan var den borta. Det var den största lax jag sett och det kändes såklart lite snopet.

Thomas Andersson berättar om sin helt otroliga start på säsongen.

Jag tog upp årets största öring redan på premiärdagen den 1 april. Vi var ute med båt i Hålan och vi fick upp hela 17 öringar den dagen. Den största på 4 kg fick följa med hem och det blev en väldigt god middag.

Våra vinnare har en stort förkärlek för Falkenbergs laxfiske och spenderar mycket tid här men det har inte varit något speciellt bra fiskeår. 2018 års uppsving var som bortblåst. Fångsterna av öring har däremot dubblerats under samma period. Visst har antalet laxar som stigit under vårmånaderna varit lägre än vad vi kommit att bli vana vid, men under sommaren vandrade mycket lax förbi fiskräknaren vid Herting. Den ökade mängden sediment som samlats sedan Hertingforsens öppnande kan eventuellt ligga bakom det relativt dåliga fångståret, men ingen är såklart riktigt säker.

 

Armhälsning.

En historisk tillbakablick

Listan över ”Årets Laxfiskare” börjar bli lång. Ända sedan 1955 har man hissat, firat och på andra sätt uppmärksammat den som fångat den största laxen för säsongen. Tyvärr kan vi konstatera att det inte finns en enda kvinna med på listan. Detta beror tveklöst på att andelen kvinnor som fiskar lax fortfarande är förvånansvärt liten, trots att fler och fler börjar fiska på sin fritid. Förhoppningsvis kommer detta att ändras över tid, har en kommit på laxfiskets charm så är det svårt att sluta.
Här kan du se de största fångsterna sedan 1955PDF.


Vi rekommenderar

Relaterat