Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Bind en Gary Dog

Falkenbergaren Peter Scheffler är en mycket skicklig flugbindare. Här delar han med sig av hur han binder en Gary Dog. Ett riktigt bra val när du ska fiska i Ätran. Så ta ditt flugbinande till nya höjder och lär dig Peters knep.


Gary Dogs bundna av Peter Scheffler.

Med passion för klassiskt flugfiske

Peter Scheffler brinner för det klassiska flugfisket. Hans kärlek till det klassiska syns i val av mönster och material på de vackra flugorna som han gör. Peter har deltagit i ett flertal sportfiskemässor som flugbindare till exempel Sportfiskemässan, Svenska flugfiskemässan, Irish Fly Fair, British Fly Fair International 2018 samt mängder av mindre flugfiskemässor. Mer om hans fiskeintresse hittar du på Peter Schefflers blogglänk till annan webbplats.

Köp färdiga flugor

Ett urval av Peters flugor finns till försäljning på Falkenbergs Turistinformation. Här säljs också fler lokala fiskeprodukter.

Vill du prova att binda själv så följer här en beskrivning av klassiska Gary Dog:

Bindbeskrivning till laxflugan Garry Dog

1. Bind in tråden bakom krokögat, och linda tråden tätt till mitt framför krokspetsen.

2. Bind in silvermetalltråd mellan hulling och krokspets. Linda metalltråden fyra varv tätt och fäst med bindtråd därefter.

3. Bind in ett rött garn två varv framför metalltråden, och avsluta med att linda fast ändarna av garnet i riktning mot krokögat och linda därefter bindtråden tillbaka till butten av det röda garnet.

4. Bind nu in en liten crest från guldfasen-nacken.

5. Fäst tunt ovalt silvertinsel alternativt silvermetalltråd framför den röda butten tillsammans med svart kroppssilke, linda det svarta kroppssilket mot krokögat och fäst med bindtråden. Fortsätt därefter att linda det ovala silvertinslet eller metalltråden med glesa varv över den svarta kroppen så att det bildas 6-7 varv. Fäst sedan med några varv bindtråd.

6. Som fronthackel binds det in ett blåfärgat pärlhönehackelfjäder. Obs: Vaxa in bindtråden lite extra när hacklet skall bindas in.

7. För vinge används Bucktail (hjortsvans) i gult och rött.

Börja med att klippa ut ca ett 20-tal röda-bucktail strån. Som jämnas i en hairstacker. Plocka därefter bunten av hår och rensa bort de som är för spretiga, blötlägg bunten av hår med saliv genom att dra bunten i munnen så att det bildas en kompakt bunt. Lägg den röda bunten åt sidan så länge.

Klipp nu ut ca 20-tal hår från den gula bucktail svansen, bunten jämnas i hairstackern, sortera bort de sprteiga stråna. Dra den gula bunten från munnen och ut så att saliven jämnar ut stråna till en kompakt bunt.

Para ihop den röda och den gula bunten så att den gula bildar en övervinge och den röda blir undervingen till flugan.

Bind nu in vingen framför fronthacklet, med tre till fyran varv bindtråd. Viktigt att hålla fast vingen intill bindtråden så att vingen håller sig mitt över krokskaftet. Vaxa nu bindtråden och linda 2-3 extra varv av bindtråden så att håret till vingen sitter fast.

Ta en liten droppe av superlim på en dub-bingnål och och dra limmet över bindtrådens varv på infästningen av vingen. Linda ytterligare två varv över limmer med bindtråden. Därefter vinklas den bakre delen av vingen samt den främre delen i 45 grader och håll still tills limmet stelnat någon sekund. Klipp därefter bort det framskjutande håret (det som sticker ut över krokögat) linda därefter ändarna av håret så det bildas en jämn yta.

8. Avsluta med att binda in jungle cock substitut på vardera sida av den främre delen på vingen. Avsluta med att linda bindtråden så att det bildas ett jämnt huvud. Försegla bindtråden med superlim, avsluta med wip-finish knut samt täck huvudet med svart lack. Klart!

 

Vi rekommenderar

Relaterat