Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Catch & Release

Oavsett om du återkommer flitigt till det fina laxfisket i Ätran eller om du bara prövar lyckan en gång så kan du anta utmaningen och vara med i catch & release-tävlingen som pågår hela säsongen. Vinnare kommer utses för både största återutsatta lax och flest antal återutsatta laxar.


Vad är catch and release?

Catch and release innebär att man fångar och släpper tillbaka fisken. Om man hanterar fisken varsamt har den mycket goda förutsättningar att oberört fortsätta sitt liv i vattnet. Allt fler sportfiskare väljer att släppa tillbaka den fångade fisken. Anledningen kan vara att man vill vara försiktig med att skatta det begränsade vilda beståndet eller att man inte har möjlighet att ta vara på fisken. Ofta är det inte fisken i frysen, utan upplevelsen man får när man fiskar i naturen som är det viktigaste.

Läs mer om återutsättning

Hur gör jag för att vara med och tävla?

Mät, dokumentera och registrera återutsatta laxar via fångsregistreringssystemet. Längd mäts från nos till stjärt. Uppskatta vikten. Utlekt lax (besa) räknas inte. Fångstdokumentation sker med digitalkamera eller med kameran in din mobil. Bilden måste vara av sådan kvalité att den går att bedöma i efterhand. Fotografering sker mot tumstock, måttband eller med spöet som sedan mäts efteråt. Ladda upp bilden i samband med att du registrerar fångsten.

Hur utses vinnaren?

Det finns två olika tävlingsmoment:

  • Den längsta fångade återutsatt laxen, detta bedöms genom längd från nosspetsen till stjärtfenans yttre spets.
  • Flest fångade återutsatta laxar under perioden: 201-04-01 till 2018-09-30

Vad kan jag vinna?

Vinnare utses i båda kategorierna och får ett personligt säsongskort för 2019 i pris.

Vi rekommenderar

Relaterat