Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Flugfiskare tillbaka i Ätran - där allt började

I fiskevärlden vet många vem fiskebloggaren Mattias Helde är. Tillsammans med sambon och rutinerade flugfiskaren Amanda Klippinge åker han land och rike runt i jakt på den ultimata fiskeupplevelsen. Vad få dock vet är att det hela började med en 6,5 kg lax i Ätran i Falkenberg för 34 år sedan.


– Ja så är det faktiskt, säger Mattias. Jag var 14 år och tog min första lax här i Falkenberg. Det var från laxbron och sedan dess är jag fast.

Innan vi sätter oss ner för en kaffe på ett av många matställen vid Skrea Strand så har Mattias och Amanda övernattat i centrum. Precis vid ån, på Hamngatan 27 för att vara exakt. Hotellet i det gamla krukmakarkvarteret har blivit ett populärt tillhåll för fiskare, kanske tack vare den mysiga innergården, sina fantastiska rum och den ständiga närvaron av vatten.

För oss som är födda och uppvuxna i Falkenberg kanske Ätran och laxfisket är något vi är vana vid, något vi tar för givet. Men för två inbitna flugfiskare är det inte så.

– Här är helt fantastiskt, säger Mattias. Förutsättningarna är verkligen optimala. Att kunna fiska mitt i stan, och bra fiske dessutom. Här finns en historia och fisket kommer bara bli ännu bättre i och med Hertingforsen, fortsätter han.

Hertingforsen är alltså den del av Ätran, precis vid vattenkraftverket, som på senare år restaurerats och gjort att lax, havsöring och andra fiskar nu kan reproducera sig och vandra till och från havet utan att ta skada från kraftstationerna. Det var ungefär här som Mattias fick sin första lax för många år sedan.

Mattias Helde

”Days in Falkenberg”

Om vi tar det hela från början så kommer Mattias Helde från Kungsbacka. Det var också här han fick sitt första fiskespö av sin mamma. Han fick blodad tand, var med i fiskeklubbar och sedan ”flöt” det på. Som 14-åring var han med i en fisketävling som tidningen GT anordnade. Mattias tog sig till final i Falkenberg där han alltså drog upp sin första lax. Han vann tävlingen och i potten fanns bl.a. boken ”Days in Falkenberg”, fiskeskildringen skriven på 1880-talet av W.M Wilkinson. Så visst låter det lite som ödet att Mattias några år senare startade några av Sveriges största fiskeskildrande bloggar, fiskeresor.nu och fiskebloggen.se. Fisket tar honom, sambon Amanda och hunden Viggo runt Sverige, Norge, Skottland och till många andra platser i världen.

Amanda Klippinge fiskar.

Uppväxt med Emåns giganter

Sambon Amandas bakgrund låter kanske mer förbestämd. Hon är uppvuxen i Småland intill Emån, känd bland annat för sina stora havsöringar. Hennes pappa är ingen mindre än Pelle Klippinge, känd skribent och författare inom just fiske.

– Jag är uppvuxen med fiskespö, berättar Amanda. Oavsett om det har varit mete, att pimpla eller bara leka med grannkatten så har fiskespöt funnits med, fortsätter hon.

De sista tio åren har fisket växt till en passion och en livsstil, och när hon träffade Mattias så minskade det inte direkt.

– Jag var på en föreläsning som hennes pappa höll, berättar Mattias. Så krånglade tekniken och jag passade på att försöka hjälpa till när hon stod där framme, fortsätter han och ler.

Då hade Mattias, tillsammans med sin kollega Jonas, precis startat bloggen och han och Amanda började fiska tillsammans. När Amandas vänner numera åker på semester till Mallorca väljer Amanda att spendera sina semesterveckor på fiskeresor, ofta med medelålders män. Det säger väl det mesta om hur det medfödda intresset nu istället utvecklats till en passion.

Vad är det då som driver två människor att lägga sammanlagt 10-12 veckor om året på fiskeresor?

– För mig är det hela upplevelsen, att komma iväg och se saker, berättar Mattias. Att fiska. Sen är det inte fångsten som är viktigast för mig, den är bara bonus. Men jag tröttnar aldrig på adrenalinpåslaget som kommer när det nappar, man blir nästan beroende, fortsätter han.

Flugfiskare väljer fluga.

Fiskar med fluga

Blickar man ut över Ätran en härlig vårdag är det svårt att missa alla de fiskare i stora vadarbyxor som står vid och i den porlande ån. Allra oftast fiskar de med fluga och för den som ännu inte är insvuren i flugfiskets magiska värld så är det lätt att bli hypnotiserad av de rytmiska dragen som likt en mjuk piska nuddar vattenytan gång på gång. Även för Mattias och Amanda är det flugfiske som gäller.

– Ja, vi fiskar med fluga efter lax och havsöring 90% av vårt fiske. Det är nog det strömmande vattnet och storleken på fisk som gör det, säger Amanda. Mattias håller med.

– Jag tar hellre en fisk på 10 kilo än 10 stycken 2-kilos, säger han.

Många av deras fångster är väldokumenterade på bild och film och läggs alltid ut på fiskebloggen. Vad som kanske också är utmärkande är att de i stort sett alltid släpper tillbaka fisken de fångar, en så kallad ”Catch and release”.

– Fisken ger ofta så mycket glädje. Så då vill i alla fall jag ge den livet åter, berättar Mattias.

– Ja, jag tycker det är minst lika naturligt som att ta upp fisken, säger Amanda. Får man en fisk till hushållet så är jag nöjd, att sen kunna värna om beståndet är viktigt. Man får göra aktiva val och kanske välja älv efter bestånd. Det är också viktigt att informera om hur den odlade laxen påverkar så att kommande generationer också ska kunna fiska lax i våra nordiska älvar, fortsätter hon.

Amanda Klippinge

Falkenberg gav mersmak

Med tanke på Mattias smått lyriska redogörelse för turen till Falkenberg på sin blogglänk till annan webbplats så kan vi nog räkna med att se paret här igen. Visst är de bosatta i Göteborg med många järn i elden, men kanske finns det en möjlighet att någon gång se de två som boende i staden vid havet?

– Hade jag fått födas om någonstans, hade jag velat födas i Falkenberg, säger Mattias.

Efter ett sådant slutcitat lägger en lokalpatriotisk skribent ner pennan.

Om de fick någon fisk på resan? Besök fiskebloggen.selänk till annan webbplats så får du se.

Text: Alex Bennheden

Vi rekommenderar

Relaterat