Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Laxfiskesäsongen 2022

Så var laxfisket över för denna gången. Andreas Hertinge är en av många flitiga och framgångsrika lokala fiskare. Här kan du läsa hans sammanfattning av laxfiskesäsongen 2022:


Vår

Som på den gamla goda tiden

Den första och största laxen fångades den 15 april i pool 2, strax ovanför fajansbron av Nedjad ”Demos” Dimiraca. Den fantastiskt fina Ätranlaxen vägde 10,6 kg och var 101 cm lång. Det var en av tre nystigna laxar som fångades i april.

Trots lågt vatten drog fisket i gång med besked i maj månad. 38 landade fiskar, resulterade i många glada fångstmän. Lars Järvesjö var antagligen den gladaste av dom alla, då han lyckades landa ett drygt tiotal laxar och havsöringar från 1 maj till midsommar. En särskilt fin fångst att belysa är den nystigna havsöringen på 5,5 kg som han fångade vid tullbron i början av juni.

Det fina vår/försommarfisket fortsatte juni ut och totalt registrerades drygt 100 fångade fiskar under fisket i maj och juni månad. De riktigt stora fiskarna lös med sin frånvaro, men det var fina, kämparvilliga fiskar på 4,5–6,5 kg som stod för merparten av fångsterna.

Flertalet fiskare fyllde den personliga maxkvoten på tre upptagna laxar fram till den 30 juni. Regeln gäller inte återutsatt fisk, vilket gjorde att man kunde fortsätta sitt fiske trots att tre fiskar var fångade. Vid tillämpning av catch and release gäller det att man är varsam mot fisken så den tar så lite skada som möjligt. Det är viktigt att vi fiskare tar vårt ansvar och hanterar fisken så skonsamt det går.

De lägre vattennivåerna gjorde att räkfisket på bron glimmade till som under den gamla goda tiden. Det fångades ofta flertalet fiskar varje dag. Glädjande för både fiskare och förbipasserande besökare att se Falkenbergs laxfiskes landmärke, laxbron, sprudla av liv och aktivitet igen.

En annan minnesvärd fångst under försommarfisket, är Linus Allerståls lax på 10,2 kg, fångad i Hertingforsen. Den dittills största fångade laxen på sträckan. Just under lägre vattenstånd blir fiskesträckan som allra hetast att fiska, då det bildas många ståndplatser i de snabba strömmarna. Det resulterar även i att sträckan blir särskilt fin att fiska under sommaren då vattnet är varmare och fisken letar efter mer syrerikt vatten. Är fisken i rörelse finns väldigt stor möjlighet att lura den till hugg i Hertingforsen.

Sommar

Svårflörtade fiskar

Som sig bör, efter midsommar började börlingen (grilsen) att komma i stora mängder. Soligt och varmt väder spelade ingen roll, fisken steg ändå. Det allmänna intrycket bland fiskarna, är att det var längesedan det steg så stora mängder börling som i år. Stundtals ”kokade” vattnet av alla laxar som var i full färd med att vandra vidare till sina lekplatser. Men laxfiske är sällan enkelt. Fisken var svår att lura till hugg i det varma vattnet och när den väl gjorde det så var det väldigt försiktiga kontakter.

Under sommaren var det få fiskare som trotsade det varma sommarvädret, vilket gjorde att fångsterna inte motsvarade mängden fisk som steg i ån.

Höst

Väntan på regn

I slutet på sommaren avstannade mängden stigande fisk i ån vilket troligen beror på det konstant låga vattenflödet i samband med fortsatt höga temperaturer i både luft och vatten. I kombination med få fiskare längs stränderna resulterade detta i väldigt sparsamma fångster, även om det fanns en del lyckliga fiskare som fiskade med goda resultat. Merparten av oss gick och väntade på regnet som aldrig tycktes komma. Men så, under septembers sista dagar, kom äntligen regnet! Tyvärr blev det ingen märkbar höjning av vattenflödet men fisken verkade ändå uppskatta väderförändringen. Säsongens sista dagar bjöd på fantastiska fångster där det de fyra sista dagarna i snitt fångades tio fiskar om dagen. Om man ser till mängden (få) fiskare är det ett makalöst fint resultat. Allra lyckligast bör Kristian Braun ha varit då han på avslutningsdagen fångade tre fiskar, där en arg laxhane på hela 107cm var den största fångsten. Han fångade alla fiskarna i Hertingforsen och har därmed lyckats fånga den hittills största laxen i de poolerna.

Avslutning

Med tanke på mängden uppgången fisk under våren och sommaren kan vi förhoppningsvis fortsätta få fina fångster de kommande säsongerna. Om sex månader samlas vi fiskare längs Ätrans stränder igen, med nybundna flugor och nypolerade drag, i väntan på hugget från drömlaxen…

Tight Lines, Andreas Hertinge

Vi rekommenderar

Relaterat