Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Laxfiskesäsongen i Ätran 2018

Det har varit en spännande säsong i Falkenbergs laxfiskevatten med nyheter och förbättringar som höjt fiskeupplevelsen. Väder och vind är svårare att påverka och trots en del utmaningar så blev det en härlig säsong med en fantastisk avslutning. Stort tack till alla fiskare!


Mitt i naturen, i det brusande svallet i forsarna är allting sig likt. Till och med fiskaren i båten känns som hämtad från ett gammalt kolorerat vykort. Men där i bakgrunden har människor jobbat ivrigt för att Falkenbergs laxfiske ska bli ännu bättre, vackrare, sportsligare och än mer hållbart.

2018 har verkligen varit fyllt av förändringar. Ett positivt och långsiktigt samarbete har inletts med iFiske, en helt ny spännande sträcka har släppts för fiske, det har tagits flera steg framåt kring skötsel och tillsyn och falkenbergslaxfiske.se har sett dagens ljus. Fisket har säkert, som alltid, i stunder känts frusterande, men så plötsligt stämmer allting. Och då uppstår den - den sanna fiskelyckan!

Jesper Ljungberg, fiskeguide i Falkenberg, sammanfattar här säsongen som varit:

Jesper Ljungberg håller upp en lax.

Falkenbergs Laxfiske 2018

Vårfiskets utmaningar

När fisket inleddes den 1 april verkade det vara få havsöringar och besor kvar i Ätran, trots att det varit en kall vår. Troligtvis lämnade fiskarna ån i de höga flöden som kom under våren och vintern. Besorna brukar annars normalt inte ge sig av förrän temperaturen går upp till mellan fem och tio grader. Även havsöringsfisket utmed kusten var utmanande. Den långa och kalla vintern verkar ha påverkat havsöringen en hel del.

Säsongens första lax togs av Lars Saverman den 4 april och var ett fint exemplar på 12,3 kg och 114 cm. Det blev också säsongens största invägda fisk. Sedan blev det en hel del öringsfångster och i slutet av april kom laxen igång igen. Ca 10 laxar togs fram till sista maj, vilket får betecknas som ganska svagt.

Varm och torr sommar

I början på Juni började laxfisket lossna på riktigt och det fångades fisk med jämna mellanrum. Den första laxen i den nyöppnade Hertingforsen var det jag som lyckades fånga den 5 juni. Att det inte fångats någon fisk där tidigare, trots många sålda kort, berodde till stor del på att intagskanalen till kraftverket intill renoverades under maj månad. Allt vatten kördes då i Hertingforsen (35 kubik de flesta dagar) och det försvårade fisket. Men direkt när renoveringen var klar och vattnet gick som normalt, började fisk att fångas igen.

Sommarfisket präglades av extremt lågt och varmt vatten. Jag har fiskat Ätran i över 25 år och aldrig varit med om så lågt och varmt vatten under så lång tid. Men det var väldigt gott om smålax i ån och det hoppade överallt vissa dagar.

Det var få som valde att fiska under dessa förhållanden vilket var synd. Med rätt teknik och tillfälle var fisket väldigt givande. Det fångades också fisk under större delen av sommaren. Jag fick fisk vid alla mina besök. Att få fiskade under sommaren drar givetvis ner fångstresultatet.

Ätran är en av de åar som verkligen går att fiska i även under dessa förhållanden, speciellt på de nedre delarna. Hertingforsen är som gjord för lågt sommarvatten och fiskade bra under denna period.

Ett fantastiskt höstfiske

Höstfisket börjar i mitten på augusti och pågår hela september. Första delen var det fortfarande väldigt varmt och lågt vatten. Men när vattnet kom och tempen sjönk i ån fick vi ett fantastiskt fiske.

September månad var den bästa på många år med väldigt många fiskar runt metern. Damir Skangic lyckades landa en lax på 122 cm vilken borde vara en av de största laxarna i Sverige i år. Flera som fiskade fick mellan två och sex laxar på en dag. De som valde att fiska i Hertingforsen hade vissa dagar ett makalöst fiske med ett flertal landade och många tappade fiskar per dag.

Med havsöringsfisket var det sämre, både på kust och i å. Endast ett fåtal havsöringar fångades i höst med en toppnotering på ca tre kg.

Summering

278 laxar (varav 96 st återutsatta) har rapporterats in under säsongen mot 132 stycken för 2017. Vilket är väldigt mycket bättre, speciellt med tanke på den varma sommaren och det låga vattnet. Jag är övertygad om att vi kan lägga på minst 40 återsatta fiskar till som inte är registrerade. Det är nytt sedan ett par år tillbaka i Ätran att all fisk ska registreras, tyvärr görs inte det fullt ut ännu. Med det i beräkningen så är vi uppe i ca 325 fiskar, lågt räknat. Varav ca 40 är tagna i den nya sträckan i Hertingforsen.

Ett lovande 2019

Vi har haft en fantastisk säsong i Ätran och vårt vatten är verkligen att räkna med i framtiden. Det är väldigt spännande att det kommit så mycket stor fisk i ån, en effekt av att man öppnat upp forsen så att den utlekta fisken kan vandra ut på nytt och återkomma som större exemplar efter några år.

Bokningarna har redan börjat komma in till nästa säsong i Hertingforsen och vi kan förhoppningsvis räkna med ett ökat antal fiskegäster och därmed många trevliga möten vid ån.

På återseende säsongen 2019!

Jesper Ljungberg
Fiskeguide i Falkenberglänk till annan webbplats

Vi rekommenderar

Relaterat